Roots in Rotterdam

Start - RootsinRotterdam

Start

OverRinR - RootsinRotterdam

Over RinR

Deelnemers - RootsinRotterdam

Deelnemers


140278

Contact

Dora van Spanje (Rotterdam 1869- Rotterdam 1959)

Mijn overgrootmoeder Dora (Dorothea Maria) van Spanje, de oma van mijn vader Ad van Vliet, is geboren op 15 juli 1869 in Rotterdam. Ze overleed op 90-jarige leeftijd op 26 juli 1959 in Huize S. Antonius in Rotterdam Ze was getrouwd met Jos (Josephus Johannes) Bakkers, geboren op 4 december 1860 in Delfshaven en overleden op 11 april 1931 in Rotterdam. Ze hebben 10 kinderen gekregen onder wie Mien (Mies) Bakkers, de moeder van mijn vader. Twee dochters en een zoon van Dora en Jos, het 2e, 5e en 6e kind, zijn respectievelijk na ruim 6 maanden, na ruim drie weken en na ruim 1 jaar na de geboorte overleden. Haar man overleed in 1931 op 71-jarige leeftijd. Ze was 9 jaar jonger dan haar man en is 90 jaar geworden. Ze was dus 28 jaar lang weduwe. Uit de verhalen van mijn vader blijkt dat ze tot op het eind van haar leven actief en bij de tijd was.


Mijn vader typeert haar als een zeer actieve, intelligente en moderne vrouw.  Met een moderne vrouw bedoelt hij ‘een vrouw die het nieuwe waardeert en die haar tijd verstaat. Ze had een enorme belangstelling voor alles, wist veel  en vertelde veel..' Mijn vader heeft verschillende keren bij haar gelogeerd. Toen de toen 10-jarige Ad in 1936 bij haar logeerde nam ze hem en zijn broer Jos elke dag mee uit: naar o.a. naar vliegveld Waalhaven, de Diergaarde, het museum voor Volkenkunde, het Maritiem museum. Daarnaast had ze ‘gouden handen’, want ze kon heel goed naaien. Een illustratie van haar bij de tijd zijn èn haar naaikunst: toen na de tweede wereldoorlog de ‘new look’ in de mode kwam kocht ze een lap stof en maakte zelf een rok, want voor haar leeftijd waren die niet te krijgen.


Dora van Spanje is op 10 januari 1894 getrouwd met Jos (Josephus Johannes) Bakkers. Jos Bakkers is geboren op 4 december 1860 te Delfshaven en overleden op 11 april 1931 te Rotterdam. Hij was broodbakker van beroep. Hij had een bakkerij in de Voorstraat 5 in Delfshaven. Volgens mijn vader had hij graag onderwijzer willen worden, maar moest hij in de bakkerij van zijn vader komen en de zaak overnemen toen zijn vader in 1881 op 53-jarige leeftijd overleed. De bakkerij ging failliet, omdat hij de armoede niet kon aanzien en het brood uitdeelde aan de armen in Delfshaven. Daarna werkte hij bij v/d Meer & Schoep, een groot bakkerijbedrijf in Rotterdam. Omdat het werk daar vooral ’s nachts plaatsvond, sliep hij overdag. Volgens mijn vader vond Dora het beroep van haar man maar niets. Ze was liever met een kunstenaar getrouwd geweest dan met een bakker, want een bakker sliep de hele dag. Het verhuizen werd wel makkelijker toen hij geen eigen bakkerij meer had.


Dora woonde achtereenvolgens op de volgende adressen:

 Zomerhofstraat (ong. 1894);

 Bokelstraat 1 (vanaf/voor 1897-tot ong. 1905. 1897 Geboorte van Mien (Mies));

 v/d Werffplein (ong. 1908, geboorte van Adam);

 Oostervantstraat;

 Vrijebansestraat (ong. 1912, geboorte van Koos);

 Bergweg 272 (boven een modezaak, in 1923 is Mies van daaruit getrouwd);

 Vierambachtsstraat (vrij bovenhuis, Ad logeerde daar op 4-jarige leeftijd in 1930, hij herinnert zich van die logeerpartij dat zijn opa mutsen en schepen vouwde van krantenpapier, Jos Bakkers is daar overleden op 11 april 1931),

 Groeninxstraat 2 (Ad en zijn zus Thea logeerden daar na de oorlog);

 Huize S. Antonius, Nieuwe Binnenweg 33 (overleden op 26 juli 1959).

(Klik hier voor een fotoroute)


De vader en grootvader van Dora van Spanje

Dora's vader Jacobus Theodorus Nicolaas van Spanje  (1827-1875) was sigarenmaker. Zijn vader Jacobus Johannes van Spanje (1800-1863) was takbakskoper bij Fa. de Lange en van IJsendijk, koffiebranderij in Leuvehaven. Hij was getrouwd met Dory Thompson. Haar overgrootvader was Hendrick Thompson.


*De informatie over Dora van Spanje is gebaseerd op de door mijn vader uitgezochte stamboom en enkele interviews met mijn vader over zijn herinneringen aan haar.

Dora van Spanje - 1

Terug naar startpagina Katja van Vliet

New look

Delfshaven met de achterkant van het huis en de bakkerij van de familie Bakkers (het hoogste huis)

Dora van Spanje omstreeks 1903

Fa. De Lange en van IJsendijk Leuvehaven,

4e van rechts: Jacobus Johannes van Spanje

klik op de foto voor een vergroting).

Link naar Dora van Spanje - 2